O mica afacere de familie

 

Demult stateam cu gandul sa punem pe picioare o mica afacere de familie, acasa in Targu Ocna. Era si pacat sa nu o facem, daca tot am crescut cu stupii in ograda.

Imi aduc aminte cu zambetul pe buze de perioada copilariei si de vara, cand bunicul extragea mierea din cele cateva stiubeie pe care le avea in gradina, printre porumb. Echipamentul de protectie era minim, de fapt se rezuma la o palarie de care bunica ii cususe o plasa, asa ca va inchipuiti cam de cate intepaturi avea parte. Sincer nu va pot spune de cate, ca eu eram inchis in casa cu farfuria de faguri in mana. Imi ploua si acum in gura cand ma gandesc la fagurii proaspat taiati din rama si la mierea care mi se prelingea pe degete. Sa va mai zic si de diminetile cu branza zburata de vaca amestecata cu miere?

Toate acestea se intamplau intr-un sat de razesi de pe dealurile Moldovei, locul de nastere a lui tata, unde ajungeam vara de vara, la final de iulie, inceput de august.

Acasa la parinti, am crescut cu stupii aliniati frumos la marginea viei, cum intri in gradina pe stanga, locul in care ii avem si acum. Si bunicii si tata s-au ingrijit de stupi pentru ei iar mierea era pentru noi si prieteni.

De la ei am ramas cu simtirea ca, putina sau multa, mierea pe care o scoti trebuie sa fie capacita si coapta, ca doar o dai copiilor si prietenilor.

Acum, dupa ce  am investit in aceasta indeletnicire, pastrez cu strictete cele invatate de la tata si bunicul si va aduc o miere curata si neprocesata, stransa de la poalele muntilor Nemira, de pe malul Siretului si dealurile Moldovei. Dupa extragerea la centrifuga o filtrez prin sita, dupa care o las la maturat cateva saptamani si apoi o ambalez in borcane.

Cu pasiune si multa rabdare, cu invataturi vechi si noi, va aduc o miere curata, in care interventia mea este minima.

Pofta buna la o portie zdravana de sanatate!

Apicultor Adi Lupchian

 

Multumiri

Sunt multi prieteni care ne-au ajutat si au crezut in noi. Cativa dintre ei ne-au ajutat si la realizarea acestui site: Alexandra Bardan, Petrica Tanase, Cristina Tanase, Bogdan Baraghin, George Ilie, Mihaela Ferchiu. Multumim mult tuturor!